Het bestuur van de kerkelijke gemeente ligt bij de kerkenraad, die wordt gevormd door predikant, ouderlingen en diakenen. Deze ambtsdragers zijn daartoe gekozen door en uit de plaatselijke gemeente. De kerkenraad telt 1 predikant 10 ouderlingen en 6 diakenen.
Met betrekking tot het verstrekken van vergoedingen aan kerkenraadsleden geldt als uitgangspunt dat uitsluitend een vergoeding wordt verstrekt voor gemaakte onkosten. Aan predikanten wordt voor hun niet-bestuurlijke werkzaamheden binnen de gemeente waarvan zij predikant zijn een passend traktement en eventueel vrije bewoning van de pastorie verstrekt.
ANBI voor gemeente Ede in 2021 vormt tezamen met de overige Gereformeerde Gemeenten een kerkformatie die overeenkomstig haar belijden een openbaring is van de ene heilige, algemene Christelijke Kerk. De grondslag voor deze belijdenis is de Apostolische geloofsbelijdenis, de geloofsbelijdenis van Nicéa en de geloofsbelijdenis van Athanásius, alsook de Nederlandse Geloofsbelijdenis, de Heidelbergse Catechismus en de Dordtse Leerregels.
In de belijdenisgeschriften geeft de kerk uitdrukking aan wat zij gelooft op grond van de Bijbel als het onfeilbare en geïnspireerde Woord van God. Dit Woord Gods is volgens het besluit van de Nationale Synode, gehouden te Dordrecht in de jaren 1618 en 1619, getrouwelijk uit de oorspronkelijke talen in de Nederlandse taal overgezet. Aan deze Statenvertaling, met de daaraan ten grondslag liggende vertaaluitgangspunten, wenst zij onvoorwaardelijk vast te houden.
“Ik ben het, Die in gerechtigheid spreek, Die machtig ben te verlossen.” (Jesaja 63:1b)
Wat is er in het jaar 2021 veel gebeurd. Schrik kan dan ons hart bezetten. We hebben gehoord van toenemende christenvervolging, grootmachten die tegen elkaar opstaan, ons onderwijs dat steeds meer onder druk komt te staan, pogingen om een nieuwe regering te vormen, alle gevolgen van de coronapandemie, de watersnoodramp van afgelopen zomer en zoveel meer natuurgeweld. Wat kunnen er ook in ons persoonlijk leven ook een vragen en raadsels zijn. Wat zou het groot zijn, als we met de dichter van Psalm 121 mogen zeggen “Mijn hulp is van den HEERE, Die hemel en aarde gemaakt heeft.”
Jesaja beschrijft de heerlijke victorie van Christus over de vijanden van Zijn kerk. “Ik ben het” De kanttekenaren schrijven hierbij “Hier antwoordt Christus, de grote Profeet Die in de wereld komen zou.” Hij is gekomen in de wereld. Christus heeft Zijn machtige daden laten zien, Hij heeft gesproken met gezag. Tegen de melaatse zei Hij: “Ik wil, word gereinigd” Tot de mens die een dorre hand had: “Strek uw hand uit” Tot de blinde: “Word ziende.” Tot de dode: “Ik zeg u, sta op.” En tot de onstuimige golven: “Zwijg, wees stil.” Heeft u, heb jij in 2021 een verlangen gehad Zijn stem te horen? Hij is almachtig om te verlossen, almachtig om al uw zonden weg te nemen, almachtig om u/jou gehoorzaam te maken, alle macht is in Hem. Hij spreekt: “Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde.” (Mattheüs 28:18b) Ondanks al onze zonden, alle schrik en dreiging is er verwachting in Hem Die machtig is om te verlossen. Dat het door genade met Petrus onze belijdenis mag zijn: “Heere, tot wien zullen wij heengaan? Gij hebt de woorden des eeuwigen levens.” (Johannes 6:68b)
Jaar 2021
In het jaar 2021 werd de gemeente éénmaal opgeschrikt vanwege het overlijden van een gemeentelid. Daarnaast hebben ook veel families hebben te maken gehad met lijden en verdriet.
Want alle vlees is als gras, en alle heerlijkheid des mensen is als een bloem van het gras. Het gras is verdord en zijn bloem is afgevallen; Maar het Woord des Heeren blijft in der eeuwigheid. En dit is het Woord dat onder u verkondigd is. (1 Petrus 1:24 en 25).
Ook in 2021 werd het kerkelijk leven geraakt door de pandemie. Het meest verdrietig was de beperking van het aantal gemeenteleden in de kerkdiensten. Wel kon in de loop van het jaar iedereen weer tenminste eenmaal per zondag in de eredienst samenkomen. Ook de catechisaties en verenigingen konden niet altijd doorgang vinden. Juist de jeugd heeft de onderlinge ontmoeting en het onderwijs uit Gods Woord zo nodig! Wel mogen we opmerken dat de catechisaties en de verenigingen trouw worden bezocht. Gods Woord gaat open. Dat het mag zijn tot eeuwige winst.
Vele gemeenteleden ondervonden de gevolgen van een besmetting of maakten in de nabije omgeving sterfgevallen mee. Ook op andere manieren was het voor veel gemeenteleden een moeilijk jaar. Verschillende weken konden de kinderen niet naar school en zaten gezinnen thuis. Zorgen om bedrijven, zorgen om een baan, eenzaamheid en verdriet dat door de omstandigheden versterkt werd: wat werd er aan onze levensbomen geschud. Zichtbaar en onzichtbaar is onderling veel hulp geboden.
Vanaf 28 maart is begonnen met een derde kerkdienst op de zondagen. In de derde dienst om 11:15 werd steeds een preek over de Heidelbergse Catechismus gelezen, over dezelfde zondagsafdeling als waarover in de eerste dienst werd gelezen of gepreekt.
Op 7 zondagen ging ds. Joosse in beide diensten die belegd werden voor. In 28 zondagen ging hij 2 keer voor en was er 1 keer leesdienst. Op 1 zondag ging 2 diensten een andere predikant voor en was er 1 leesdienst. Op 12 zondagen was er geen predikant, maar alleen leesdiensten. In totaal was er 37 keer een leesdienst.
In totaal is in 5 (week)diensten een andere predikant voorgegaan. Er waren 7 weekdiensten waarin ds. Joosse of een andere predikant voorging.
Op 2 zondagen is het Heilig Avondmaal bediend. Op die zondagen is ds. Joosse 3 en 4 keer voorgegaan. In 2021 is 5 de Heilige Doop bediend, waarbij 48 kinderen werden gedoopt. 19 doopleden verbonden zich aan de gemeente door het doen van openbare belijdenis. Er is 13 keer een trouwdienst geweest.
19 keer is de kerkenraad samengekomen in een vergadering om de belangen van de gemeente te behartigen. Een mansledenvergadering was slechts 1 keer mogelijk. Toen hebben verkiezingen voor ambtsdragers plaatsgevonden. Daarnaast zijn diverse onderwerpen aan de orde geweest, zoals gemeentegroei, jaarverslagen en de opening van een inloop/kringloopwinkel.
Vanwege de bekende beperkingen konden minder (huis)bezoeken worden afgelegd dan andere jaren. De catechisatielessen konden met enkele onderbrekingen ook gegeven worden. Enkele malen moesten de groepen vanwege de vele besmettingen verkleind worden. Verenigingsavonden en andere activiteiten waren maar zeer beperkt mogelijk. Door dat te moeten missen, hebben we gemerkt hoe belangrijk ook die ontmoetingen zijn! De activiteitencommissie heeft met wat creativiteit toch dingen kunnen organiseren. Op de achtergrond heeft het vele noodzakelijke werk door vrijwilligers zijn voortgang kunnen hebben.
Ook in 2021 heeft het evangelisatiewerk plaats kunnen vinden. Hoewel door Covid-19 beperkter dan eerdere jaren is ook dit jaar het zaad van het Woord gestrooid. Onder andere door contacten met vluchtelingen/statushouders en kinderevangelisatie. Het evangelisatiewerk op straat is doorgegaan, maar ook dit werd beperkt door de landelijke maatregelen. In 2021 kon in het centrum van Ede een inloop/kringloopwinkel geopend worden: Het Spoorhuis. De Heere gaf een voorspoedige voorbereiding en neigde de harten van vele vrijwilligers. Het resultaat is een mooie locatie waar vele ontmoetingen met onze onkerkelijke (en ook kerkelijke) mede-Edenaren plaatsvinden. Onze wens en bede is dat de Heere al deze dingen wil gebruiken tot uitbreiding van Zijn koninkrijk en dat Hij alle betrokkenen moed en kracht wil geven om dit werk te blijven doen.
Ook voor de zendingscommissie was 2021 een jaar waarin de mogelijkheden beperkt waren. In 2021 is onder andere een weekdienst gehouden in het teken van de zending. Gebed en financiële middelen blijven nodig. ‘Opdat Mijn huis vol worde’, Lukas 14:23
Tenslotte
Op 1 januari 2021 telde de gemeente 669 doopleden en 678 belijdende leden. Een totaal van 1347 leden. Per saldo nam het aantal doopleden toe tot 699 en het aantal belijdende leden tot 730, zodat de gemeente op 31 december 2021 bestond uit 1429 zielen.
Deze groei gaf vanwege het beperkte aantal kerkgangers per dienst in 2021 nog geen urgente knelpunten. De verwachting is dat dit wel het geval zal zijn wanneer we weer met de hele gemeente kunnen opgaan naar Gods huis. Besprekingen over oplossingen daarvoor zijn nog steeds gaande.
Als we terugkijken op het jaar 2021 is er veel gebeurd. Blijdschap en verdriet hebben elkaar afgewisseld. Ook werd in december 2021 bekend dat Ds. Joosse het beroep van de gemeente van Barendrecht heeft aangenomen. Daarin zien we dat Gods gedachten vaak anders zijn dan onze gedachten en wensen. Dat de Heere onverdiend met Zijn Woord en Geest zou willen achterblijven. Maar ook dat Hij met de dominee en zijn gezin zou willen optrekken. Hij geve het ons uit genade.
Gemeente, we zijn op reis naar de eeuwigheid. Voor één lid werd dat werkelijkheid. Het leven is ernstig. We hebben zo duidelijk gezien dat niets op deze aarde zeker is. Dat het ons aller belijdenis mag zijn “Want wij hebben hier geen blijvende stad, maar wij zoeken de toekomende” (Hebreeën 13:14)
“En zie, Ik ben met ulieden al de dagen tot de voleinding der wereld. Amen.” (Mattheüs 28:20)
Dat schenke de Heere ons uit genade.