Het bestuur van de kerkelijke gemeente ligt bij de kerkenraad, die wordt gevormd door predikant, ouderlingen en diakenen. Deze ambtsdragers zijn daartoe gekozen door en uit de plaatselijke gemeente. De kerkenraad telt 1 predikant 7 ouderlingen en 6 diakenen.
Met betrekking tot het verstrekken van vergoedingen aan kerkenraadsleden geldt als uitgangspunt dat uitsluitend een vergoeding wordt verstrekt voor gemaakte onkosten. Aan predikanten wordt voor hun niet-bestuurlijke werkzaamheden binnen de gemeente waarvan zij predikant zijn een passend traktement en eventueel vrije bewoning van de pastorie verstrekt.
ANBI voor gemeente Sliedrecht in 2021 vormt tezamen met de overige Gereformeerde Gemeenten een kerkformatie die overeenkomstig haar belijden een openbaring is van de ene heilige, algemene Christelijke Kerk. De grondslag voor deze belijdenis is de Apostolische geloofsbelijdenis, de geloofsbelijdenis van Nicéa en de geloofsbelijdenis van Athanásius, alsook de Nederlandse Geloofsbelijdenis, de Heidelbergse Catechismus en de Dordtse Leerregels.
In de belijdenisgeschriften geeft de kerk uitdrukking aan wat zij gelooft op grond van de Bijbel als het onfeilbare en geïnspireerde Woord van God. Dit Woord Gods is volgens het besluit van de Nationale Synode, gehouden te Dordrecht in de jaren 1618 en 1619, getrouwelijk uit de oorspronkelijke talen in de Nederlandse taal overgezet. Aan deze Statenvertaling, met de daaraan ten grondslag liggende vertaaluitgangspunten, wenst zij onvoorwaardelijk vast te houden.
Het gemeenteleven in 2021 werd gekenmerkt door beperkingen als gevolg van de coronamaatregelen. De maatregelen gaven beperkingen in het aantal gemeenteleden dat naar Gods huis mocht komen, het dragen van beschermingsmiddelen, de verenigingen en de catechisaties die gedurende perioden geen doorgang konden vinden.
Een andere ontwikkeling was de verscherping van tegenstellingen in de maatschappij, maar ook in de gemeente, denk bijv. aan het wel of niet vaccineren, beelden over corona zoals ‘het is maar een griepje’, denkbeelden rondom allerlei complottheorieën. Er ontstaan allerlei schisma’s zoals wel of geen mondkapje dragen, wel of geen rekening houden met de maatregelen van de overheid. Het leverde niet alleen spanningen op in de maatschappij, maar ook op het kerkelijk erf, zelfs in de Boazkerk. De maatschappij ziet steeds minder het verschil tussen een kerkelijke gemeente en een sportvereniging of een bioscoop waar mensen bij elkaar komen.
Als kerk komen we steeds meer aan de rand van de samenleving te staan. Zonder nog veel meer aspecten te noemen, werd het jaar ook gekenmerkt door het gedachtegoed rondom genderneutraliteit, waarbij de door God ingestelde scheppingsordinantie wordt losgelaten.
Nu kunnen we roepen ‘O land, land, land! Hoor des HEEREN woord!’, maar hoe is het met ons persoonlijk geweest? Hebben wij de vermelde zaken als Gods oordeel ervaren en beleefd? Hebben wij er onder mogen buigen? Hebben wij de schuld mogen eigenen? Of zijn we verhard, harder geworden?
Sommige gezinnen zijn door het coronavirus hard getroffen door het verlies van dierbaren.
De Heere heeft met ons nog geen einde gemaakt. Hij wandelt ons nog na met Zijn goedertierenheden. Iedere zondag mochten de diensten worden gehouden, de meeste zondagen zelfs drie diensten. In de beginperiode kon men één keer per twee weken naar de kerk, hetgeen van lieverlee werd uitgebreid naar één tot twee keer per week. En daarnaast konden diensten thuis worden meegeluisterd. De Heere heeft het zaad van het Evangelie op de akker van Boaz veelvuldig door Zijn dienstknechten gestrooid. Er is veel zaad gevallen op steenachtige plaatsen, tussen de doornen, geen vrucht. Een deel van het zaad viel in een wel toebereide aarde en mocht wortelen en op Gods tijd ook vrucht dragen. Draagt u al vrucht? Dat zijn geen eigen vruchten, maar door God geschonken vruchten. Gaven die bij de Heere te verkrijgen zijn. Uit louter genade alleen om de verdienste van de Heere Jezus, gewerkt door de Heilige Geest.
Dienst der prediking, predikant, kerkenraad
Ds. Huijser mag ruim negen jaar in ons midden zijn. Hij heeft de reisstaf nog niet op hoeven te nemen. De Heere heeft hem nog aan Sliedrecht verbonden doen blijven.
Vele zondagen is hij drie keer in de gemeente en een keer in een vacante gemeente voorgegaan.
Als herder en leraar van de gemeente mocht hij achter de kudde aandringen en mocht de gemeente op zijn hart gebonden zijn.
Verschillende preken zijn gehouden over de gelijkenissen van het zuurdesem, het mosterdzaad, het zaad van de zaaier.
Het Heilig Avondmaal mocht dit jaar twee keer worden bediend. Naast een vragenuurtje rondom de bediening van het Heilig Avondmaal hield onze predikant ook een lezing over het thema “Het krijgen van woorden en teksten”.
In de samenstelling van de kerkenraad zijn er in het afgelopen jaar geen wijzigingen gekomen. De ouderlingen P. Hoogendoorn en A. Kolders en diaken C.J. Beverloo mochten worden herkozen. Op 2 januari 2022 zijn ze in het ambt bevestigd.
De gemeenteleden worden gemiddeld eens per twee jaar bezocht. In het verslagjaar kon, vanwege de aanscherping van coronamaatregelen, een klein deel van de gemeente niet binnen de termijn van twee jaar worden bezocht. Ondanks belemmeringen gaat de Heere door met Zijn kerk-vergaderend werk. Hij zorgt dat er nieuwelingen tot Zijn Kerk worden toegebracht, ook uit de Gereformeerde Gemeente van Sliedrecht. Op de huisbezoeken of in gesprekken mag daar weleens iets van vernomen worden.
Gemeente zijn
Blijdschap en droefheid wisselden elkaar in 2021 af. Er werden drieëndertig gezinnen verblijd met de geboorte van een kindje (vijfendertig kinderen). Elf huwelijken zijn kerkelijk bevestigd. Bij anderen kwamen zorgen door een ernstige ziekte of andere oorzaken.
We denken aan de gezinnen waar rouw en verdriet is gekomen.
Vijf personen zijn in het achterliggende jaar overleden.
Wij denken ook aan hen die in het achterliggende jaar moesten meemaken dat het verwachte leven in de moederschoot geëindigd is.
De Heere mocht de achtergebleven betrekkingen troosten en Hij heilige de roepstemmen aan ons aller hart.
Jubilea
Zes echtparen mochten herdenken 25, 40, 50 of 65 jaar door de band van het huwelijk aan elkaar verbonden te zijn:
Ledenaantal
De gemeente is in 2021 met 20 leden en 30 doopleden gegroeid en heeft per 31 december 601 leden en 618 doopleden, totaal 1219 (doop)leden.
De koster en hulpkosters hebben naast het reguliere werk veel en goed werk verricht om de gemeenteleden als gevolg van de coronamaatregelen te ondersteunen en in goede banen naar en van hun zitplaatsen te begeleiden.
Ook de voorbereidingen voor de kerkdiensten van de Beth-El gemeente in de Boazkerk vanaf 11 juli is mede door de kosters en de commissie die dit begeleidde goed verlopen.
Diaken Labee heeft veel tijd besteed aan het uitnodigen van gemeenteleden met behulp van het digitaal uitnodigingsysteem.
Catechisatie
Onze kinderen van 12 jaar en ouder werden op de catechisaties onderwezen in de geloofsleer. De catechisaties werden gegeven door de dominee, de ouderlingen D. Hansum, P. Hoogendoorn, J.C. van der Meer en J.W. Roukens en diaken C.J. Beverloo.
De eerste drie catechisatiejaren wordt les gegeven uit het vragenboekje van ds. Hellenbroek en de daarop volgende jaren uit de Heidelbergse Catechismus. De oudste groep catechisanten kreeg les uit de Nederlandse Geloofsbelijdenis. In totaal waren er 193 catechisanten.
In maart hebben de ouderlingen die catechisatie geven, voor de jongeren een onderwerp behandeld en ds. Huijser heeft ter afsluiting van het catechisatieseizoen een vrij onderwerp gehouden. De jongeren en ook de ouderen konden het via kerkdienst gemist volgen.
Op 13 juni werd door dertien jonge mensen in het midden van de gemeente openbare belijdenis afgelegd.
De opening van het catechisatieseizoen 2021 – 2022 met alle catechisanten was maandag 20 september.
Voor de jongeren is het een moeilijk jaar geweest, waarin er perioden zijn geweest, dat ze niet naar school en de catechisatie konden. Verblijdend was het voor de catechiseermeesters en de jongeren wanneer het mogelijk was, elkaar weer te ontmoeten.
Tijdens de catechisatielessen deden de catechisanten over het algemeen goed mee en was er aandacht en betrokkenheid.
De catechiseermeesters namen contact op met de jongeren die regelmatig niet naar de catechisatie gingen. De Heere schenke in het bijzonder onder hen de vreze des Heeren om staande te kunnen blijven in het geweld van secularisatie en normverlating in deze tijd.
Zending en evangelisatie
Met betrekking tot de zending en evangelisatie zijn er evenals in 2020 veel zaken anders gegaan dan waar men aan het begin van het jaar op gehoopt had. De classicale zendingsmiddag kon helaas geen doorgang vinden.
Wel is er aandacht besteed aan de verspreiding van folders in de wijk Baanhoek-West. Deze zijn door de +12 vereniging verspreid.
De collectanten hebben, ondanks de coronabeperkingen, nog veel geld voor het zendingswerk bijeen gebracht.
Ook zijn er enkele gemeenteleden die vrijwilligerswerk verrichten voor de evangelisatiepost in Tilburg en het inloophuis in Breda. Er wordt voor ondersteuning van het evangelisatiewerk nog uitgezien naar vrijwilligers.
De Heere geve dat dit werk mag bijdragen tot eer van Hem en tot uitbreiding van Zijn Koninkrijk.
Verenigingen en commissies
De verenigingen konden in het verslagjaar tot mei niet fysiek bijeenkomen. De leidinggevenden hebben verschillende avonden digitaal verzorgd. In de periode van september tot november konden de jongeren enkele verenigingsavonden fysiek bezoeken en elkaar ontmoeten.
De leidinggevenden van de verenigingen zorgden voor contact met de jongeren door ze te bellen en vanuit belangstelling en zorg in gesprek te komen.
De vrouwenvereniging heeft voornamelijk digitaal via Teams vergaderd en fysiek nog enkele avonden kunnen beleggen.
De leidinggevenden van de zondagsschool hebben veel aandacht besteed om de kinderen toch de boodschap van wet en Evangelie mee te geven. Heel fijn dat ze bereid waren om centraal de Bijbelse vertellingen te houden. Een aantal keer is er op zaterdagmorgen in de kerkzaal zondagsschool gehouden.
Het is dit jaar ook voor de leidinggevenden en de kinderen een moeilijk jaar geweest. Een worsteling met het vormgeven van de vraag: “Hoe houden we binding met onze jongeren?”
De activiteitencommissie was ook dit jaar actief en ook innovatief om verschillende activiteiten te organiseren. Denk aan het samenzanguurtje, de anders georganiseerde “actiemarkt” en andere activiteiten om toch geld voor de kerk bijeen te brengen. Er was o.a. de Boazkerk Verkoop-app, de autopuzzeltocht op Tweede Pinksterdag, de eindejaar-actie.
We denken ook aan Hulpverlening Zorgsaam en de contactpersonen Autisme die op de achtergrond waardevolle ondersteuning verlenen aan gemeenteleden die tijdelijk extra zorg of aandacht nodig hebben.
De Commissie van Beheer heeft naast het onderhoud aan het kerkgebouw en de pastorie extra aandacht besteed aan:
- vervanging van de screens, die beter bestand zijn tegen hardere wind en ook minder zonlicht doorlaten;
- het straatwerk dat aan de oostzijde van de kerktoren is aangepakt.
Voor de pastorie is het plan uitgewerkt voor het vergroten van de studeerkamer. De aanbesteding hiervan is georganiseerd en heeft inmiddels geleid tot opdrachtverstrekking.
Ten slotte
Het gemeentezijn heeft in de periode van bijna twee jaar corona onder druk gestaan. De vrees was welke impact zal het op onze gemeente, op onze gezinnen en onze jongeren hebben? Zouden er niet velen van de gemeente worden losgeweekt? Laten we ons hand en hoofd opheffen naar omhoog. Schenk ons, Heere, het uit genade van U alleen te verwachten.
‘k Sla d’ ogen naar het gebergte heen
Vanwaar ik dag en nacht
Des hoogsten bijstand wacht.
Mijn hulp is van de HEER’ alleen
Die hemel zee en aarde
eerst schiep en sinds bewaarde.