Het bestuur van de kerkelijke gemeente ligt bij de kerkenraad, die wordt gevormd door predikant, ouderlingen en diakenen. Deze ambtsdragers zijn daartoe gekozen door en uit de plaatselijke gemeente. De kerkenraad telt 5 ouderlingen en 5 diakenen.
Met betrekking tot het verstrekken van vergoedingen aan kerkenraadsleden geldt als uitgangspunt dat uitsluitend een vergoeding wordt verstrekt voor gemaakte onkosten. Aan predikanten wordt voor hun niet-bestuurlijke werkzaamheden binnen de gemeente waarvan zij predikant zijn een passend traktement en eventueel vrije bewoning van de pastorie verstrekt.
ANBI voor gemeente Rotterdam-Alexanderpolder in 2021 vormt tezamen met de overige Gereformeerde Gemeenten een kerkformatie die overeenkomstig haar belijden een openbaring is van de ene heilige, algemene Christelijke Kerk. De grondslag voor deze belijdenis is de Apostolische geloofsbelijdenis, de geloofsbelijdenis van Nicéa en de geloofsbelijdenis van Athanásius, alsook de Nederlandse Geloofsbelijdenis, de Heidelbergse Catechismus en de Dordtse Leerregels.
In de belijdenisgeschriften geeft de kerk uitdrukking aan wat zij gelooft op grond van de Bijbel als het onfeilbare en geïnspireerde Woord van God. Dit Woord Gods is volgens het besluit van de Nationale Synode, gehouden te Dordrecht in de jaren 1618 en 1619, getrouwelijk uit de oorspronkelijke talen in de Nederlandse taal overgezet. Aan deze Statenvertaling, met de daaraan ten grondslag liggende vertaaluitgangspunten, wenst zij onvoorwaardelijk vast te houden.
“Wacht op den HEERE, zijt sterk, en Hij zal uw hart versterken, ja, wacht op den HEERE” Psalm 27 vers 14. Zo zijn we als gemeente door de Heere opgewacht in Zijn huis op de nieuwjaarsdag van 2021. Het thema van de preek was “Wachten op de HEERE”, we luisterden naar de punten: Met onze noden en zorgen, met geloof hoop en liefde, met moed en sterkte.
Een jaar waarin voor de gemeente veel gebeurd is in z`n geheel en voor velen van ons persoonlijk of in het gezin. Iedereen leest zijn eigen geschiedenis terug. Er was verdriet, zorg, ziekte, rouw, pijn en vul het maar aan. Er mocht voor sommigen van ons sprake zijn van herstel na ziekte. Er zijn zegeningen ervaren en ondersteuning bij de behandelingen die gevolgd zijn. In diverse verpleeg -, en verzorgingshuizen worden er van ons verpleegd en verzorgd of hebben hun thuis daar waar de zorg hun wordt gegeven die ze nodig hebben.
Het Contactblad kreeg een nieuwe redactie en verschijnt nu meerdere keren per jaar. In de rubriek “uit het leven van de gemeente” worden de namen genoemd van onze leden die in die periode zijn overleden. Tijdens de oudejaarsdienst zijn deze 14 leden herdacht, daarnaast ook twee meelevende leden. Zij gingen ons voor, “Memento Mori”. Wie zal het verdriet peilen van de rouwdragende familieleden?
Er was in 2021 de voortdurende zegen dat Gods Woord in het midden van de gemeente verkondigd en gelezen mocht worden. Het Heilig Avondmaal mocht worden bediend. De Heilige doop is aan de kleine kinderen van de gemeente bediend.
Vanuit andere gemeenten kwamen leden tot ons over. Anderen gingen over naar een andere gemeente. Per 1 januari 2021 telde de gemeente 281 leden, 116 doopleden en 2 geboorteleden. In 2021 zijn 14 leden en 2 meelevende leden overleden. Er zijn 5 kinderen geboren en 6 kinderen gedoopt. Tot onze gemeente zijn 4 leden en 1 dooplid uit andere Gereformeerde Gemeenten overgekomen. Vanuit een ander kerkverband is 1 belijdend lid naar onze gemeente overgekomen. Naar andere Gereformeerde Gemeenten zijn 3 leden en 4 doopleden overgegaan. Er hebben 5 Doopleden geloofsbelijdenis afgelegd. Er zijn twee huwelijken kerkelijk bevestigd. Per 31 december 2021 telt de gemeente 274 leden, 114 doopleden en 1 geboortelid.
Het gemeenteleven zag er door de maatregelen die nodig waren om de besmettingen door het Corona- virus tegen te gaan zo anders uit dan we zouden wensen. Na een hoopvolle periode in de zomer, bleek toch dat we steeds verder moesten afschalen waardoor er ook op de zondagen meerdere keren vanuit huis meegeluisterd moest worden. Tegelijkertijd zet ons dat stil bij onze leden die niet meer in de gelegenheid zijn om naar de kerk te komen. De verenigingen konden niet meer bij elkaar komen. Het koor kon haar lofzang niet meer opzenden, de huisbezoeken konden geen doorgang vinden. De bediening van het Heilig Avondmaal kon geen doorgang vinden. Diversen van ons moesten in quarantaine. Toch bleven de deuren van de kerk open en klonk de bediening der verzoening door diverse predikanten, studenten en de gelezen catechismuspreken
De samenstelling van de kerkenraad is in 2021 stabiel gebleven. We werden voorbereid op het naderende vertrek van een broeder diaken. Er mochten broeders in hun ambt van ouderling en diaken herkozen worden. De kerkenraad vergaderde diverse keren, ook digitaal, om besluiten te nemen die nodig waren i.v.m. het coronavirus. De diakenen hebben hun diaconale vergaderingen gehad en de ouderlingen hun ouderlingen overleg. Er zijn ledenvergaderingen geweest, ook in aangepaste vorm, om een eigen predikant te beroepen. De vacature voor predikant blijft openstaan. Hoewel er soms enige hoop groeide, waren er toch weer de bedankbrieven van de beroepen predikanten of kandidaat. Onze consulent, ds. G.J. Baan, heeft zijn werk in de gemeente mogen doen en de kerkenraad, daar waar nodig, met raad en daad ter zijde gestaan. De classis, waar onze gemeente deel vanuit maakt, zag de predikanten ds. A. Verschuure, ds. H. Brons, ds. C. van Ruitenburg en ds. G. Hoogerland vertrekken. Daarnaast verhuisde ds. W. Silfhout naar Veenendaal. Dan zijn er veel gemeenten vacant. Ds. Joosse mocht het beroep naar de gemeente van Barendrecht aannemen, wat weer enige verlichting betekent in het vele werk wat er voor classis predikanten te doen is.
Onze koster Wijland en zijn vrouw hebben hun werkzaamheden mogen verrichten. Laten we daarbij opmerken dat zij enorme zorg hebben gegeven aan het verzorgen van alle condoleances, rouwdiensten en het afsluiten van de begrafenissen. Samen met hen die ze daarbij vanuit de gemeente ondersteunen. De kosters Appelman en Buurveld zorgden mee, waardoor we als gemeente “ontzorgd” konden (mee)luisteren en kijken naar de uitzending van de diensten.
Het onderhoud en de schoonmaak gingen door. We leefden met elkaar mee, ieder op zijn of haar eigen wijze of via de medewerkers van de Zorglijn.
Familie G.C. Kortleven – Schot is op verlof in Nederland geweest. Inmiddels worden zij op beide schepen van Mercy Ships ingezet. Eline Roodzant heeft ook haar werk als verpleegkundige bij deze organisatie gevonden en geeft haar krachten aan hen die deze hulp zó nodig hebben. Esmeralda de Raaf woont en werkt in Engeland en mag daar haar krachten geven in de zorg voor ouderen. Hendriene Maljaars ging vrijwilligerswerk op Lesbos doen.
Zo trok het jaar aan ons voorbij. Er zijn voorbereidingen getroffen voor het 50-jarig bestaan van onze gemeente op 5 januari 2022. De kerstpakketten zijn bezorgd. Een attentie voor de vele vrijwilligers die hun werk vaak op de achtergrond voor onze gemeente verrichten is in 2022 bezorgd, maar de waardering is er niet minder om.
We sloten het jaar af in de kerk waarin ds. C. Sonnevelt ons bepaalde vanuit Job 5 de verzen 17 en 18 bij “Gods Vaderlijke kastijding” Wat zij inhoudt, waarom wij haar nodig hebben, hoe wij ons daaronder moeten gedragen, elke zegen zij meebrengt. In de preeksamenvatting stond het volgende geschreven:
Het jaar 2021 stond, meer nog dan 2020, in het teken van het coronavirus. Laten we niet vergeten dat er ook en vooral sprake is van het zondevirus, van het virus van ongeloof, het virus van hoogmoed, verdeeldheid en secularisatie. Micha zegt: “Hoort de roede en Wie ze besteld heeft.” Volgens ds. G.H. Kersten kun je een roede horen als hij zwiept.
Elifaz heeft in de eerste 16 verzen Job vermaand. Vanaf vers 17 spreekt hij liefelijker woorden. Beiden zaken zijn nodig. Vermaningen zijn in ons leven noodzakelijk om vrees of verdriet te verwekken. In die weg komt er plaats voor troost. Elifaz heeft met zijn vermaningen wel zout in de wonden van Job gewreven, maar zijn woorden zijn wel mooi. Er ligt een grote zegen verborgen in kastijding. Men noemt het wel een “vermomde zegen.” Wat tegen ons leek te zijn, blijkt voor ons te zijn. Na het zure geeft Hij het zoet. Gelukzalig is de mens die God straft. Met die mensen hoef je geen medelijden te hebben. Op zulke mensen kun je jaloers zijn. Hij verwondt en Hij heelt. Deze woorden doen denken aan de afscheidswoorden van Mozes in Deuteronomium 32 vers 39: Ziet nu, dat Ik, Ik DIE ben, en geen God met Mij, Ik dood en maak levend; Ik versla en Ik heel; en er is niemand, die uit Mijn hand redt! Zo zien we dat een oordeel tot een voordeel kan zijn. Hosea zegt het in geloof: Hij heeft ons geslagen en zál ons verbinden. Jezus is de allerbeste Heelmeester. Zo kan het oordeel van de coronacrisis je tot voordeel zijn bijvoorbeeld als blijkt dat je meer tijd voor stille tijd kunt nemen. Laten we het jaar eindigen met vragen om vergeving voor al onze zonden van dit jaar. Laten we wederkeren tot God. Verzoening zoeken in Zijn bloed. Bedenk bij alles: GOD DE HEER REGEERT! Het doel van alles wat we zien gebeuren is de verheerlijking van Zijn Naam. Uiteindelijk doorstaat Job de proef. Hij komt als gelouterd goud uit de beproeving. Zo kun je toch blij zijn met de coronacrisis omdat God bemoeienissen met ons maakt. Het is goed als we slagen in ons leven herkennen als Gods Vaderlijke kastijdingen. Dan mag je weleens zingen: “Het is goed voor mij, verdrukt te zijn geweest.”