ANBI Deputaatschap Evangelisatie

ANBI gegevens 2022

Naam

Deputaatschap Evangelisatie van de Gereformeerde Gemeenten

Fiscaal nummer (RSIN)

804134923

Contactgegevens

Adres : Houttuinlaan 7
Postcode : 3447 GM
Plaats : Woerden
Telefoon : 0348-489961
E-mail : info@evgg.nl
Website : www.evgg.nl

Bestuurssamenstelling

Het bestuur van het deputaatschap wordt gevormd door op de Generale Synode gekozen leden (zgn. deputaten) van de Gereformeerde Gemeenten. Het bestuur van het deputaatschap bestaat uit 8 personen, namelijk 1 voorzitter, 1 secretaris, 1 penningmeester en 5 overige leden.

Beloningsbeleid

Met betrekking tot het verstrekken van vergoedingen aan deputaten geldt als uitgangspunt dat uitsluitend een vergoeding wordt verstrekt voor gemaakte onkosten.

Beleidsplan

Verwezen wordt naar het Beleidsplan voor de periode D.v. 2021 t/m 2024 van de Gereformeerde Gemeenten’.

Doelstelling

Het mandaat, dat de Generale Synode verleent aan dit deputaatschap, is als volgt:

1. Het Deputaatschap Evangelisatie van de Gereformeerde Gemeenten, hierna genoemd “het Deputaatschap”, ontvangt van de Generale Synode de opdracht om bevoegde kerkelijke organen (gemeenten, classes) te ondersteunen bij het uitvoeren van de Bijbelse opdracht om onze onkerkelijke naaste in aanraking te brengen met Gods Woord en draagt de verantwoordelijkheid voor diverse evangelisatieposten.

 2. De ondersteuning door het  Deputaatschap, zoals onder 1 bedoeld, krijgt onder meer gestalte door ondersteuning van bevoegde kerkelijke organen bij het verkennen, opzetten, uitvoeren, door-ontwikkelen of afbouwen van evangelisatieactiviteiten.

 3. Het Deputaatschap beijvert zich voor de eenheid en eenduidigheid van de Bijbelse boodschap die binnen ons kerkverband in het evangelisatiewerk wordt uitgedragen.

 4. Het Deputaatschap zal zich voor de benodigde financiën ter vervulling van de onder 1 tot en met 3 genoemde taken wenden tot de plaatselijke gemeenten.

Verslag activiteiten

In de verslagperiode is de opdracht (het mandaat) van de Generale Synode leidend geweest in het handelen van het deputaatschap. Vanuit deze opdracht is het deputaatschap primair verantwoordelijk voor de inhoudelijke kant van het evangelisatiewerk, met als aandachtsgebieden: Ondersteuning van kerkelijke organen, verantwoordelijkheid voor posten, eenheid en eenduidigheid van de Bijbelse boodschap; financieel ondersteund door de gemeenten.

 Het stemt het deputaatschap tot blijdschap dat het werk onder de zegen van de Heere zijn goede voortgang mocht hebben. De samenleving verandert voortdurend. In een steeds verder ontkerstenende context werd en wordt op vele manieren de boodschap van zonde en genade gelegd aan het hart van mensen buiten de kerk.
Landelijke Evangelisatieposten

Deze posten waren er in 2022 in Leeuwarden, Emmen, Amsterdam, Alkmaar, Tilburg en Merksem (B). In de posten wordt nauw samengewerkt met vrijwilligers uit de verschillenden gemeenten uit de classis. Daardoor is de organisatie van tal van activiteiten gewaarborgd. Vanwege het laagdrempelige karakter van de inloopcentra voorzien deze tevens in een behoefte voor eenzame en -in sociaal opzicht- minder weerbare mensen worden.

Classicale Evangelisatieposten

Deze posten waren er in 2022 in Utrecht, Scheveningen, Rotterdam en Breda. De posten worden geëxploiteerd door vrijwilligers uit de verschillenden gemeenten uit de classis. Behalve in Breda is daarnaast in elke post een evangelist actief. Daardoor is de organisatie van tal van activiteiten gewaarborgd. Vanwege het laagdrempelige karakter van de inloopcentra voorzien deze tevens in een behoefte voor eenzame en -in sociaal opzicht- minder weerbare mensen.

 Gemeenten

De toerustingstaak naar de gemeenten is ook in het verslagjaar nadrukkelijk uitgevoerd. Verschillende brochures, cursussen en/of andere materialen zijn verschenen. Waar gewenst worden kerkenraden en commissies van advies op maat voorzien. Dit wordt uitgewerkt in de doorlopende cyclus van voorlichting, bewustwording, toerusting en het delen van ervaringen.  

Financiële verantwoording

Onderstaande verkorte staat van baten en lasten geeft in de kolom ‘Realisatie 2022’ inzicht in de werkelijk gerealiseerde ontvangsten en bestedingen. De kolom ‘Begroting 2022’ geeft inzicht in de begrote ontvangsten en de voorgenomen bestedingen. Er wordt verwacht dat de baten en lasten in 2023 in lijn zullen liggen met die van het verslagjaar, waarbij de conjunctuur wel een aandachtspunt is. De verkorte staat van baten en lasten heeft betrekking op het totaal van alle “kassen”. Het verkorte jaarverslag is opgesteld op basis van het baten- en lastenstelsel . De bijdragen vanuit de gemeenten bestaan uit de ontvangen collectegelden, giften en (eventuele) legaten.