ANBI Deputaatschap Bijzondere Noden

ANBI gegevens 2022

IBAN: NL52 INGB 000 030 7447 (voor giften van particulieren)

IBAN: NL92RABO 032 240 0791 (voor giften of collecten van gemeenten)

Beide ten name van Bijzondere Noden te Woerden.

Naam

Deputaatschap tot Hulpverlening in Bijzondere Noden

Fiscaal nummer (RSIN)

802042703

Contactgegevens

Adres: Houttuinlaan 7
Postcode: 3447 GM
Plaats: Woerden
Telefoon: 0348-489910
E-mail: info@bijzonderenoden.nl
Website: www.bijzonderenoden.nl

Bestuurssamenstelling

Het bestuur van het deputaatschap wordt gevormd door op de Generale Synode gekozen leden (zgn. deputaten) van de Gereformeerde Gemeenten. Het bestuur van het deputaatschap bestaat uit 11 deputaten, namelijk 1 voorzitter, 1 secretaris, 1 penningmeester en 8 overige leden.

Beloningsbeleid

Met betrekking tot het verstrekken van vergoedingen aan deputaten geldt als uitgangspunt dat uitsluitend een vergoeding wordt verstrekt voor gemaakte onkosten.

Beleidsplan

Verwezen wordt naar het Beleidsplan voor de periode D.v. 2021 t/m 2024 van de Gereformeerde Gemeenten’.

Doelstelling

Het lenigen van bijzondere diaconale noden binnen de kring van de Gereformeerde Gemeenten in samenwerking met en tot steun van de plaatselijke diaconieën door schenking of lening.

Het lenigen van bijzondere noden van met de Gereformeerde Gemeenten corresponderende kerken in het buitenland in nauwe samenwerking met de door deze kerken voor diaconale hulpverlening ingestelde deputaatschappen of commissies.

Het verlenen van (nood)hulp aan door natuurrampen, hongersnood, oorlogsgeweld, epidemieën of anderszins getroffenen in binnen- en buitenland.

Het verlenen van structurele diaconale hulp aan projecten en programma’s gericht op verbetering van de levensomstandigheden in het buitenland in nauwe samenwerking met geestverwante plaatselijke kerken of organisaties.

Het lenigen van de nood van om hun geloof verdrukte en vervolgde christenen in het buitenland door het verstrekken van diaconale hulp, het verstrekken van lectuur, het geven van toerusting of anderszins.

De ondersteuning en begeleiding van diaconale projecten op de huidige en voormalige zendingsterreinen van de Gereformeerde Gemeenten en van diaconale projecten die in nauwe relatie staan met de Evangelieverkondiging onder de Joden in een goed overleg en in nauwe samenwerking met de deputaatschappen voor de Zending en voor Israël.

Voor het verkrijgen van de voor de uitoefening van deze diaconale taken noodzakelijke middelen zal het deputaatschap kerkenraden en gemeenteleden regelmatig opwekken gaven te besteden via de daarvoor ingestelde kerkelijke kanalen en hen ook informeren over de besteding daarvan.

De diaconieën van de gemeenten zullen nauw betrokken worden bij het door het deputaatschap gevoerde beleid en daarover zo breed mogelijk worden geïnformeerd via de daarvoor door de classes benoemde classisdiakenen.

Verslag activiteiten

Bijzondere Noden verleent diaconale hulp vanuit het kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten en richt zich hierbij op vier aandachtsgebieden: structurele hulp, noodhulp, hulp aan de vervolgde kerk en binnenlandse hulp.

De hulpverlening kunnen we onderverdelen in drie hoofdthema’s:

·      Dienen om te overleven

Het voorzien in de meest basale levensbehoeften: voedsel, onderdak, hygiëne en medische zorg.

·      Dienen om te ontwikkelen

Het bieden van (basis- en vak)onderwijs, leren van (Bijbelse) normen en waarden en stimuleren van zelfredzaamheid.

·      Dienen van vervolgde christenen

Toerusting en voorzien in de eerste levensbehoeften, steun aan tentenmakers en evangelisten en verspreiding van christelijke lectuur.

In dit hoofdstuk lichten we toe welke projecten Bijzondere Noden in 2022 heeft gesteund en hoe we hebben gewerkt aan deze thema’s.

Structurele hulp

Het grootste gedeelte van onze projecten is structureel. Structureel houdt in dat deze projecten een langere looptijd hebben, zodat ingezet kan worden op duurzame ontwikkeling en verzelfstandiging. We werken hierbij samen met lokale kerken of christelijke organisaties die de diaconale taak van de kerk op zich hebben genomen. Met deze projecten richten we ons zowel op het thema ‘dienen om te overleven’ als op ‘dienen om te ontwikkelen’. We willen dienstbaar zijn aan de meest kwetsbaren in de maatschappij: weduwen, wezen, (kans)armen, ouderen en gehandicapten. Daarom richten we ons niet uitsluitend op doelgroepen die potentie hebben om te ontwikkelen, maar willen we juist ook trouw zijn aan de zwaksten, bij wie woorden als groei en zelfredzaamheid niet aan de orde zijn.

In 2022 hebben we projecten gesteund in Afrika, Amerika, Azië en Europa. We steunen voornamelijk projecten in onze strategisch gedefinieerde focuslanden. Zo mogelijk wordt steeds gewerkt aan de verzelfstandiging van projecten. Bij alle projecten is Woordverkondiging een cruciaal onderdeel van de hulpverlening.

Projecten in Afrika

Een belangrijk focusland in Afrika is Nigeria. Hier steunden we de zorg voor wezen en weduwen, integratie van kinderen en jongeren met een beperking en het bieden van kwalitatief goed onderwijs aan scholieren. Dit jaar is opnieuw extra aandacht besteed aan het ontwikkelen van vakonderwijs. Verder zijn weduwen voorzien van drinkwatertanks. In het noorden van Nigeria is, als gevolg van de veiligheidssituatie, op kleine schaal hulp verleend aan boerengezinnen. In Zimbabwe maakten we scholing mogelijk voor wezen, blinden en doven. In Zuid-Afrika steunden we diaconale hulp, trainingen voor jongeren en het groentetuinproject in verschillende kerken, waarbij kwetsbaren hun eigen groenten verbouwen. In Malawi steunden we (half)wezen in primaire levensbehoeften en scholing. Een meerjarenprogramma voor gemeenschapsontwikkeling werd voortgezet, waardoor diaconale hulp vanuit plaatselijke kerken op gang komt en gezorgd wordt voor (huwelijks)catechese en training van voorgangers. In Ethiopië richten we ons op weerbaarheid van boeren en toerusting van kerken en in Kenia werkten we aan waterbeschikbaarheid, gezondheidszorg, evangelisatie en financiële weerbaarheid.

Projecten in Azië

In Pakistan steunden we medische zorg aan gezinnen van (veelal christelijke) steenfabrieksarbeiders en het geven van voorlichting over hygiëne en gezondheidszorg. Daarnaast maakten we alfabetiserings- en vakonderwijs aan jongeren en volwassenen mogelijk en hielpen we alleenstaande vrouwen met het opzetten van hun eigen onderneming. Ook zijn vijf schooltjes ondersteund om onderwijs toegankelijk te maken voor kinderen van steenfabrieksarbeiders. Bij al deze projecten werd veel aandacht geschonken aan evangelisatie en toerusting d.m.v. lectuurverspreiding. In Nepal en Bangladesh werkten we in verschillende (kans)arme gemeenschappen aan het vergroten van de zelfredzaamheid, o.a. door het bieden van onderwijs en het geven van vaktrainingen. Deze projecten worden uitgevoerd vanuit de kerk, om zo de hindoeïstische maatschappij te laten zien dat de aanwezigheid van een kerk een zegen is en geen vloek. Op Papoea werkten we samen met de (zendings)kerk en andere christelijke organisaties om basisonderwijs en medische zorg te bieden in afgelegen bergdorpen en onderdak voor middelbare scholieren in de stad. In de Palestijnse gebieden werkten we aan zorg voor mensen met een beperking en hun families.

Projecten in Amerika

In Ecuador steunden we de zendingsgemeenten die praktische hulp bieden aan gemeenteleden en de meest kwetsbaren in hun omgeving. Zo werden er voedselpakketten uitgedeeld en onderwijs en medische zorg bekostigd. Ook op Cuba steunden we de lokale kerk, zodat zij diaconale hulp konden verlenen aan armen, ouderen en gehandicapten. In verband met de nog steeds verslechterende (politieke) situatie in het land is ook extra steun gegeven voor voedselhulp, scholing en medische zorg via andere organisaties. In de Dominicaanse Republiek en Peru ontvingen kwetsbare kinderen gezond voedsel, medische zorg en onderwijs en bovendien was er aandacht voor hun (Bijbelse) vorming. In Noord-Amerika en Canada verleenden we financiële steun aan de scholen van de NRC.

Projecten in Europa

In Oekraïne en Moldavië steunden we diverse gaarkeukens, waar voedselhulp geboden wordt aan (Joodse) ouderen en mensen met een beperking. In Roemenië steunden we het pastorale werk onder doven en slechthorenden van een Hongaars-gereformeerde predikant. Ook verleenden we samen met lokale kerken diaconale hulp aan arme (Roma-)gezinnen in Roemenië. Ook steunden we een voedselproject, waardoor Roma-kinderen vijf dagen per week een gezonde maaltijd ontvingen.

Digitaal Lectuurproject

In 2022 is verder gewerkt aan de uitbreiding van het Digitaal Lectuurproject. In samenwerking met de Deputaatschappen Bijbelverspreiding, Evangelisatie, Israël en Zending worden boeken en brochures digitaal beschikbaar gesteld in 15 verschillende talen. Er staan ruim 560 items online. Deze lectuur is gratis te downloaden van de website www.bibleandbookministry.com en kan verspreid worden binnen al onze projecten. Bijzondere Noden draagt bij in de algemene kosten voor dit lectuurproject, en specifiek voor de vertaling van titels in het Arabisch en Urdu (Pakistan). In 2022 is er op vraag van onze projectpartner ook vertaalwerk verricht in het Nepalees. Het afgelopen jaar heeft de stijging van downloads van Arabische titels zich opnieuw doorgezet. Ook het totale aantal downloads is meer dan verdubbeld.

Noodhulp

Binnen het aandachtsgebied ‘noodhulp’ richten we ons voornamelijk op het thema ‘dienen om te overleven’. In de eerste fase na de ramp betekent dit vooral dat we primaire levensbehoeften distribueren. In een later stadium richten we ons ook op herstel en wederopbouw, door het steunen van opruim- en herbouwwerkzaamheden, traumacounseling, weerbaarheidstrainingen en vaktrainingen.

In 2022 vroegen vijf noodsituaties in het bijzonder onze aandacht:

 

Covid-19

Vooral in de eerste maanden van 2022 waren de gevolgen van Covid-19 nog merkbaar in de projecten. Sociale activiteiten konden vaak beperkt worden uitgevoerd en er heerste onzekerheid over de mogelijkheden in de toekomst. In 2022 zijn twee nieuwe Covid-19-gerelateerde noodhulpprojecten gesteund in Peru en Pakistan.

Oorlog in Oekraïne

Begin 2022 brak de oorlog in Oekraïne uit. Omdat we in dit land al langer samenwerkten met SOEGG en het Deputaatschap voor Israël is met deze drie organisaties een noodhulpwerkgroep opgezet. We verleenden hulp in basisbehoeften via veel verschillende Oekraïense kerken en organisaties in verschillende Oekraïense regio’s. Ook was hiervoor samenwerking met enkele Nederlandse stichtingen. In eerste instantie lag de focus op het transport van goederen vanuit Nederland; later is dit meer verschoven naar het opzetten en financieren van lokale hulpnetwerken. Binnen Nederland regelden we onder andere opvang en huisvesting voor Oekraïense gezinnen.

 

Overstromingen Zuid-Azië

In de zomer van 2022 werd Zuid-Azië getroffen door zware regenval, welke leidde tot overstromingen in verschillende landen. Met name Pakistan werd zwaar getroffen; één derde van het land stond onder water. In Bangladesh en Pakistan is noodhulp verleend na deze rampen, waarbij we ons gericht hebben op het voorzien in voedsel, onderdak en hygiënemiddelen om ziekten te verspreiden.

Haïti

In augustus 2021 werd Haïti getroffen door een zware aardbeving, gevolgd door een tropische storm. In de maanden na deze ramp is noodhulp verleend aan getroffenen. Door tekorten en veiligheidsproblemen is de hulp ernstig vertraagd en de situatie verder verslechterd.  Aan het eind van 2022 is er nog altijd sprake van een acute noodhulpsituatie en is er weinig mogelijkheid om te werken aan wederopbouw en weerbaarheid. Deze ‘vergeten’ crisis zal ook in de toekomst de nodige aandacht blijven krijgen.

Irak

Sinds 2015 organiseert de werkgroep Hulp Irak van Bijzondere Noden hulptransporten naar oorlogsslachtoffers in Noord-Irak. Nog altijd herbergt de Koerdische regio ca. 1 miljoen vluchtelingen. Om hen te voorzien van kleding en andere praktische middelen, zijn in 2022 opnieuw 5 hulptransporten georganiseerd. De transporten worden begeleid door een Koerdische predikant, die het Woord mag verkondigen in de dorpen en vluchtelingenkampen. In 2022 is aandacht besteed aan het verstevigen van relaties met betrokkenen ter plaatse, zodat de hulp ook in de toekomst gecontinueerd kan worden. Verder is in Irak gewerkt aan traumahulp voor (vnl.) christelijke jongeren in samenwerking met Stichting Ismaël.

Algemeen noodhulp

Ook in 2022 hebben we een groot aantal noodhulpprojecten gesteund met bestaande noodhulpfondsen. Hierbij probeerden we juist aandacht te hebben voor de vergeten rampen. Zo verleenden we via verschillende organisaties en een lokale christelijke gemeenschap noodhulp aan Rohingya vluchtelingen en de gastgemeenschap in Bangladesh, waar nog altijd zo’n 1 miljoen vluchtelingen verblijven zonder hoop op een betere toekomst. In Pakistan verleenden we primaire hulp aan Afghaanse (christen)vluchtelingen. In Mexico werkten we aan verdere wederopbouw na de grote overstromingen in Tabasco. In Jemen richtten we ons op voedselvoorziening en toegang tot drinkwater. In Malawi droegen we bij aan noodhulp en het (her)bouwen van woningen voor de allerarmsten. Dankzij de opbrengsten van de kerstcollecte kon in de winter van 2022-2023 winterhulp geboden worden aan Syriërs. In Jordanië steunden we lokale huisgemeenten die onder andere hulp bieden aan uit Irak en Syrië gevluchte christenen. De situatie in Libanon verslechterende voortdurend; via verschillende partnerorganisaties konden we daar hulp bieden in dagelijkse behoeften. In Oeganda en in Egypte is noodhulp geboden aan Soedanese vluchtelingen. Ook de voortdurende vluchtelingencrisis aan de rand van Europa vroeg onze aandacht. Via verschillende organisaties steunden we praktische hulp en evangelisatie aan vluchtelingen op de Griekse eilanden en op het vasteland.

Bij al deze projecten werkten we samen met (lokale) christelijke partners. Er was aandacht voor de materiële nood, maar ook, waar mogelijk, voor evangelisatie en de verspreiding van Gods Woord.

Vervolgde Kerk

In verband met de veiligheid kunnen we in dit jaarverslag niet expliciet alle projecten benoemen die wij hebben gesteund in het kader van hulp aan de vervolgde kerk.

De belangrijkste aandachtsgebieden van onze projecten voor de vervolgde kerk zijn toerusting van vervolgde christenen en het voorzien in basisbehoeften. We hebben ons voornamelijk gericht op de verdrukte en vervolgde kerk in Oost-Azië en het Midden-Oosten en op vluchtelingen in Nederland die worden achtergesteld vanwege hun geloof. Het gaat hierbij zowel om christenen uit de lokale christelijke gemeenschap als om degenen die een ander geloof als achtergrond hebben.

Diverse projecten ter ondersteuning van de vervolgde kerk betreffen een samenwerking met de zusterdeputaatschappen Israël en Zending. De samenwerking met deze deputaatschappen is geïntensiveerd in de vorm van het “Midden-Oosten Overleg” (MOO) dat in 2021 is gestart. Vanuit dit MOO is in 2022 een tweede werker uitgezonden. Deze werker richt zich op het leren van de Arabische taal. Om recht te doen aan de mandaten van de deelnemende deputaatschappen zullen de uitgezonden werkers gaan werken op de gebieden diaconale hulpverlening, lectuurwerk, ondersteuning van vervolgde christenen en Woordverkondiging.

Binnenlandse hulpverlening

Al tijdens de Tweede Wereldoorlog begon Bijzondere Noden als commissie om binnenlandse hulp aan oorlogsslachtoffers ter verlenen. Nog steeds is binnenlandse hulp een, weliswaar klein, maar belangrijk onderdeel van de hulpverlening. In 2022 is steun verleend aan enkele diaconieën. Ook ontving de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden (CBB) financiële steun voor het inspreken van het dagboek “Bij het geopende Woord”. Tenslotte verhuurde Bijzondere Noden in 2022 een drietal woningen voor rolstoel gebonden personen.

Financiële verantwoording

Onderstaande verkorte staat van baten en lasten geeft in de kolom ‘Realisatie 2022’ inzicht in de werkelijk gerealiseerde ontvangsten en bestedingen. De kolom ‘Begroting 2022’ geeft inzicht in de begrote ontvangsten en de voorgenomen bestedingen. Omdat de inkomsten voor noodhulp jaarlijks sterk kunnen fluctueren worden hierbij alleen niet-noodhulpinkomsten begroot. Er wordt verwacht dat de reguliere baten en lasten in 2023 in lijn zullen liggen met die van het verslagjaar. De verkorte staat van baten en lasten heeft betrekking op het totaal van alle ‘kassen’. Het verkorte jaarverslag is opgesteld op basis van het baten-lastenstelsel. De bijdragen vanuit de gemeenten bestaan uit de ontvangen collectegelden, giften en (eventuele) legaten.