Ds. C.J. Meeuse 40 jaar predikant

Home Nieuwsberichten Ds. C.J. Meeuse 40 jaar predikant

Rotterdam-Zuid, Vlaardingen, Nunspeet, Apeldoorn en Goes. Vijf gemeenten diende ds. C.J. Meeuse. ‘Ik ben iemand die geniet van de natuur. Maar de Heere stuurde me – afgezien van mijn derde standplaats - steeds naar gemeenten in een stadse omgeving. En toch was het daar goed, want de Heere was er bij’.

Bij de kennismaking in 1982 met de kerkenraad van Rotterdam-Zuid zei ouderling Van Bochove tegen kandidaat Meeuse: ‘Gods wegen zijn hoger dan onze wegen’. Nu, na veertig jaar, zegt de emeritus-predikant: ‘Dat is een les die ik steeds weer heb moeten leren: Dienaar zijn betekent: de Meester volgen. Veel dingen gingen anders dan ik had gedacht. Tegelijkertijd is de les ook dat Gods wegen tot verwondering stemmen’.

Ooit las ds. Meeuse (76) bij de Romeinse schrijver Seneca dat een boom die vaak wordt verplant, niet gedijt. ‘Dat greep me aan. Want ik ben nogal wat keren verhuisd in mijn leven. Toen leidde de Heere mijn gedachten naar wat in Psalm 92 staat over de boom die is geplant in de voorhof van het huis des Heeren. Dat bemoedigde me zeer’.

Ds. Meeuse zegt dankbaar te zijn in elk van de vijf gemeenten een goede tijd te hebben gehad. ‘Natuurlijk, de ene gemeente was de andere niet. Er is verschil in volksaard. De Heere gaf echter steeds opening om Zijn Woord te prediken en tot mijn verwondering was er vrucht op de arbeid. Het stemt je ootmoedig als Heere je wil gebruiken’.
Toch kan de predikant niet ontkennen dat de gemeente van ‘Mijnsherenplein’ - zoals Rotterdam-Zuid vaak werd genoemd- zijn eerste liefde was. ‘Het was een fijne gemeente met een overwegend eenvoudige bevolking waaronder veel Godsvreze werd gevonden’.
In de tien jaar dat ds. Meeuse daar stond, liep het ledental terug. Veel gezinnen verhuisden naar omliggende gemeenten. ‘Toch deprimeerde dat me niet. De Heere liet me daar zien dat Zijn gemeente steeds groeit. Er komen in de gemeente van Sion alleen maar nieuwe leden bij. Daar gaat het om’.

Zorg voor de stad

Het ambtelijk werk beperkte zich in Rotterdam niet tot de eigen gemeente. Ds. Meeuse had ook zorg voor de gehele stad. Samen met enkele andere kerken tekende hij bij het gemeentebestuur bezwaar aan tegen de organisatie van de Marathon op zondag. Hoewel dat protest op zichzelf marginaal resultaat had, leidde het wel tot een uitgebreide ontmoeting met burgemeester Peper. ‘In dat gesprek kregen we alle ruimte om onze geestelijke drijfveren toe te lichten’.

De nood van mensen aan de zelfkant van de samenleving ging de predikant van Rotterdam aan het hart. ‘Ik zag die nood letterlijk op de stoep van de kerk en de pastorie. Soms belden de stadszwervers zelfs nachts aan om hulp’. Het leidde er mede toe dat stichting Ontmoeting werd opgericht. Ds. Meeuse is daar een aantal jaren tweede voorzitter van geweest. ‘De oprichtingsvergadering is in de pastorie van Rotterdam-Zuid gehouden. Ons doel was om de medemens in nood een uitweg te bieden in zijn moeilijke, onaangepaste manier van leven’.

Een tweede terrein waarop ds. Meeuse veel werk heeft mogen doen, is de verkondiging van het Evangelie onder de Joden. Een lezing die hij in 1995 voor de Jeugdbond hield over wat de brief aan de Romeinen zegt over de nakomelingen van Abraham, opende zijn ogen. ‘Ik zag dat de kerk een Goddelijke opdracht had om het Evangelie onder de Joden te verkondigen’.

Er werd een commissie ingesteld die aanvankelijk werkte onder verantwoordelijkheid van het deputaatschap voor de Zending. Al spoedig werd het een zelfstandig deputaatschap. Daarvan was ds. Meeuse jarenlang voorzitter. Zeker in de eerste jaren onderscheidde dit deputaatschap zich van andere doordat deputaten niet alleen bestuurders maar ook uitvoerende werkers waren. Ds. Meeuse: ‘Met ds. C. Neele, ds. C. Sonnevelt en de andere deputaten hebben we veel uitvoerend werk gedaan’.

Kracht ontvangen

Ds. Meeuse zegt verwonderd te zijn dat de Heere hem heeft willen gebruiken en hem de kracht gaf veel werk te verzetten. ‘Dat was niet altijd vanzelfsprekend. Tot tweemaal toe heb ik ernstige gezondheidsproblemen gehad. Ik heb een tijdlang hevige aangezichtspijnen gehad en ik heb een ingrijpende hartoperatie ondergaan’.

Desondanks heeft hij in de achterliggende jaren - naast het werk in de eigen gemeenten en voor Israël - nog veel andere dingen mogen doen. Ds. Meeuse publiceerde de serie ”Vertellingen bij de Bijbel” voor kinderen, dichtte een volledige psalmberijming en was nauw betrokken bij de Stichting Studie Nadere Reformatie. ‘Dat is niet mijn prestatie. De Heere gaf me de krachten’.

Terugziende op zijn veertigjarige ambtelijke loopbaan blijft voor ds. Meeuse verwondering over. ‘Ik ben op tal van punten tekortgeschoten. Ik blijf een zondaar. Maar de Heere heeft me nog steeds geen ontslag gegeven. Hij heeft genadig gedragen en verdragen. Dat kan ik soms niet klein krijgen. Het is inderdaad: Soli Deo Gloria’.

W.B. Kranendonk, Amersfoort

Bron: De Saambinder 25-08-2022

Terug naar overzicht nieuws