Nieuwe Westerkerk te Utrecht neemt nieuw orgel in gebruik

Vandaag, zaterdag 23 november, wordt het Hendriksen & Reitsma-orgel van de Gereformeerde Gemeente Utrecht in gebruik genomen. Het orgel is door Orgelmakerij Boogaard verwijderd uit de Boezemsingelkerk in Rotterdam en geplaatst in de nieuw gebouwde Nieuwe Westerkerk in Utrecht.

Het orgel werd in 1981 gebouwd door Hendriksen & Reitsma voor de Gereformeerde Gemeente van Rotterdam-Centrum in de Boezemsingelkerk onder advies van Dirk Jansz. Zwart. Omdat een gewenst bovenwerk niet realiseerbaar was vanwege de te geringe beschikbare hoogte werd een rugwerk met bovenwerkkarakter gedisponeerd.  
Vanwege de sloop van de Boezemsingelkerk kwam het orgel in de verkoop. Tegelijkertijd had de Gereformeerde Gemeente van Utrecht nieuwbouwplannen en zocht daarvoor nog een orgel. Het orgel van de Boezemsingelkerk bleek erg geschikt en daarom is eind 2017 besloten het orgel over te kopen.  
Orgelmakerij Boogaard heeft het orgel gedemonteerd, tijdelijk opgeslagen en weer opgebouwd in Utrecht. Herman den Hollander en Dick den Engelsman traden namens de OAC van de Vereniging Organisten Gereformeerde Gemeenten (VOGG) op als adviseurs.  

Aanpassingen 

Restauratie van het orgel was niet nodig omdat het nog in goede staat verkeert. Uiteraard heeft het orgel wel gelijk een goede onderhoudsbeurt gekregen en zijn er enkele aanpassingen aan het orgel gedaan om het beter passend te maken voor de nieuwe kerk. Het hoofdwerk is ongeveer 75cm verhoogd. Het windkanaal werd daardoor langer, waardoor de wind in het hoofdwerk soepeler en ademender is geworden. De windvoorziening is in het geheel verbeterd doordat een langer toevoerkanaal is gemaakt van de voorbalg naar de balgen die per windlade de winddrukken reguleren. Al het pijpwerk is opnieuw geïntoneerd en aangepast aan de nieuwe ruimte. Verder is de orgelkas in z’n geheel geschilderd. Gerard de Jongh (De Jongh Schildersbedrijf) heeft hierover geadviseerd. In Rotterdam was het orgel niet geschilderd, maar gebeitst en gelakt. Ook zijn de lijsten ingekort om het orgel iets strakker af te werken en daardoor beter in te passen in de nieuwe kerk.  

Ingebruikname 

Het orgel wordt zaterdagmiddag 23 november in gebruik genomen. Dick den Engelsman laat het orgel horen met muziek van o.a. Zwart, Bach en Böhm (partita ‘Freu dich sehr’), waarbij hij de gebruikte registraties zal toelichten. De plaatselijke predikant ds. W. Harinck verzorgt een meditatie.  

Registratie

Hoofdwerk Rugwerk Pedaal

Prestant 8 
Bourdon 16 
Roerfluit 8 
Viola di Gamba8 
Octaaf 4 
Speelfluit 4 
Quint 3 
Octaaf 2 
Mixtuur4-5 st 
Cornet 5 st 
Trompet 8 (B/D) 
Tremulant 

Prestant 8 
Holpijp 8 
Prestant 4 
Roerfluit 4 
Nasard 3 
Woudfluit 2 
Terts 1 3/5 
Dulciaan 8 
Tremulant 

 

 

Subbas 16 
Prestant 8 
Gedekt 8 
Bazuin 16 
Trompet 8 

 

 

 

 

Utrecht-nieuw04.jpg

Bron: VOGG

Actueel

Op D.v. zondag 14 juni nam ds. A.T. Vergunst afscheid van de gemeente Waupun (USA) die hij sinds 2013 dient. Zaterdag 11 en zondag 12 juli a.s. zouden de bevestigings- en intrededienst worden gehouden van ds. A.T. Vergunst, te Carterton (Nieuw Zeeland). Beide diensten zijn voorlopig uitgesteld omdat reizen in verband met corona nog niet (volledig) mogelijk is. Zodra er nieuwe data voor deze diensten zijn gepland kunt u dat vernemen via deze website.

Stud. J.R. Slingerland, studerend aan de Theologische School van de gemeenten overzee (NRC), mag per zondag 12 juli gaan proponeren in de gemeenten van Amerika en Canada. Vanuit Nederland leven we daarin mee en wensen we hem Gods zegen toe.

Agenda

Voor alle genoemde data geldt Deo volente

vr 7 augustus 2020 De gemeente Barneveld-Centrum bestaat 125 jaar.
ma 24 augustus 2020 Het curatorium komt bijeen in verband met de toelating van studenten aan de Theologische School te Rotterdam (dag 1).
di 25 augustus 2020 Het curatorium komt bijeen in verband met de toelating van studenten aan de Theologische School te Rotterdam (dag 2).
wo 26 augustus 2020 De gemeente Nieuwdorp bestaat 100 jaar.
wo 26 augustus 2020 Het curatorium komt bijeen in verband met de toelating van studenten aan de Theologische School te Rotterdam (dag 3).
Alle agenda items