Nieuwe Westerkerk te Utrecht neemt nieuw orgel in gebruik

Vandaag, zaterdag 23 november, wordt het Hendriksen & Reitsma-orgel van de Gereformeerde Gemeente Utrecht in gebruik genomen. Het orgel is door Orgelmakerij Boogaard verwijderd uit de Boezemsingelkerk in Rotterdam en geplaatst in de nieuw gebouwde Nieuwe Westerkerk in Utrecht.

Het orgel werd in 1981 gebouwd door Hendriksen & Reitsma voor de Gereformeerde Gemeente van Rotterdam-Centrum in de Boezemsingelkerk onder advies van Dirk Jansz. Zwart. Omdat een gewenst bovenwerk niet realiseerbaar was vanwege de te geringe beschikbare hoogte werd een rugwerk met bovenwerkkarakter gedisponeerd.  
Vanwege de sloop van de Boezemsingelkerk kwam het orgel in de verkoop. Tegelijkertijd had de Gereformeerde Gemeente van Utrecht nieuwbouwplannen en zocht daarvoor nog een orgel. Het orgel van de Boezemsingelkerk bleek erg geschikt en daarom is eind 2017 besloten het orgel over te kopen.  
Orgelmakerij Boogaard heeft het orgel gedemonteerd, tijdelijk opgeslagen en weer opgebouwd in Utrecht. Herman den Hollander en Dick den Engelsman traden namens de OAC van de Vereniging Organisten Gereformeerde Gemeenten (VOGG) op als adviseurs.  

Aanpassingen 

Restauratie van het orgel was niet nodig omdat het nog in goede staat verkeert. Uiteraard heeft het orgel wel gelijk een goede onderhoudsbeurt gekregen en zijn er enkele aanpassingen aan het orgel gedaan om het beter passend te maken voor de nieuwe kerk. Het hoofdwerk is ongeveer 75cm verhoogd. Het windkanaal werd daardoor langer, waardoor de wind in het hoofdwerk soepeler en ademender is geworden. De windvoorziening is in het geheel verbeterd doordat een langer toevoerkanaal is gemaakt van de voorbalg naar de balgen die per windlade de winddrukken reguleren. Al het pijpwerk is opnieuw geïntoneerd en aangepast aan de nieuwe ruimte. Verder is de orgelkas in z’n geheel geschilderd. Gerard de Jongh (De Jongh Schildersbedrijf) heeft hierover geadviseerd. In Rotterdam was het orgel niet geschilderd, maar gebeitst en gelakt. Ook zijn de lijsten ingekort om het orgel iets strakker af te werken en daardoor beter in te passen in de nieuwe kerk.  

Ingebruikname 

Het orgel wordt zaterdagmiddag 23 november in gebruik genomen. Dick den Engelsman laat het orgel horen met muziek van o.a. Zwart, Bach en Böhm (partita ‘Freu dich sehr’), waarbij hij de gebruikte registraties zal toelichten. De plaatselijke predikant ds. W. Harinck verzorgt een meditatie.  

Registratie

Hoofdwerk Rugwerk Pedaal

Prestant 8 
Bourdon 16 
Roerfluit 8 
Viola di Gamba8 
Octaaf 4 
Speelfluit 4 
Quint 3 
Octaaf 2 
Mixtuur4-5 st 
Cornet 5 st 
Trompet 8 (B/D) 
Tremulant 

Prestant 8 
Holpijp 8 
Prestant 4 
Roerfluit 4 
Nasard 3 
Woudfluit 2 
Terts 1 3/5 
Dulciaan 8 
Tremulant 

 

 

Subbas 16 
Prestant 8 
Gedekt 8 
Bazuin 16 
Trompet 8 

 

 

 

 

Utrecht-nieuw04.jpg

Bron: VOGG

Actueel

Het Kerkelijk Jaarboek 2019 is uitverkocht en dus niet meer te verkrijgen bij het Bureau voor Kerkelijke Dienstverlening.

Agenda

Voor alle genoemde data geldt Deo volente

wo 18 december 2019 Bevestiging (door ds. C. Sonnevelt) en intrede van ds. H.A. van Zetten, te Nieuw-Beijerland. Aanvang diensten: 14.30 en 19.00 uur.
vr 3 januari 2020 De gemeente Barendrecht (sinds 2004 voortzetting van Rotterdam-Zuid) bestaat 125 jaar.
ma 6 januari 2020 Vergadering classis Dordrecht. Aanvang: 19.00 uur.
wo 8 januari 2020 Ds. G.J.N. Moens neemt afscheid van Lisse. Aanvang dienst: 19.30 uur.
vr 17 januari 2020 Winterconferentie voor studerenden. Thema: "Leven in twee werelden - Daniël". Spreker: ds. A.T. Huijser. Aanvang: 17.30 uur. Locatie: Hoornbeeck College Gouda.
Alle agenda items