Advies rondom Coronavirus

De verbreiding van het coronavirus gaat ook Nederland niet voorbij en roept ook binnen onze gemeenten vragen op over het nemen van maatregelen. Hierbij worden enkele handreikingen gedaan.

Dit advies is gebaseerd op informatie die is verstrekt vanuit het interkerkelijk contact in overheidszaken (CIO). Het CIO heeft ook met betrekking tot dit onderwerp contact met de autoriteiten.

Het is aan de plaatselijke kerkenraad om te bepalen of en in welke mate er maatregelen worden toegepast.

Algemeen:

Vooralsnog is er geen reden om kerkdiensten of kerkelijke bijeenkomsten af te gelasten. Neem algemene hygiënemaatregelen in acht:

 • Regelmatig handen wassen met zeep;
 • Zorg voor voldoende en goede -desinfecterende- zeep;
 • Gebruik papieren handdoeken;
 • Hoesten/niezen in de elleboog;
 • Bent u in risicogebied geweest of mogelijk in contact gekomen met personen die (mogelijk) met het virus besmet zijn, wees dan extra alert op gezondheidsklachten;

Doen zich gezondheidsklachten voor, blijf dan thuis en neem contact op met de huisarts

In de kerk:

 • Wijs iemand aan die verantwoordelijk is/initiatief neemt;
 • Overwogen kan worden de collectezakken niet door te geven, maar bij de uitgang te collecteren;
 • Geef liever geen snoeprollen door tijdens de dienst;
 • Overwogen kan worden geen handen te schudden bij kerkelijke bijeenkomsten;
 • Overwogen kan worden om avondmaalsdiensten uit te stellen (het schoonvegen van de beker met een doek, biedt geen bescherming tegen de overdracht van virussen);
 • Houd bij het bezoeken -zeker van kwetsbare personen- enige fysieke afstand;

Tenslotte verwijzen wij u naar de volgende websites (klik op een van deze instanties om de website te bezoeken):

CIO RIVM PKN RMU

 

 

Actueel

Ds. A. Verschuure is maandag van het IJssellandziekenhuis te Capelle aan den IJssel overgebracht naar het Erasmus MC te Rotterdam. De Heere zij hem nabij. (30-03)

Vanwege de ontwikkelingen rond het coronavirus zal er op het Centraal Bureau in Woerden de komende tijd sprake zijn van een verminderde personele bezetting. De meeste medewerkers werken vanuit huis. U wordt verzocht niet dringende bezoeken tot een later moment uit te stellen. Bezoeken die niet kunnen worden uitgesteld, kunnen van tevoren worden aangemeld via desbetreffende organisatie. Dit bericht blijft van kracht tot nader order. Het Bureau voor Kerkelijke Dienstverlening blijft telefonisch bereikbaar via telefoon 0348-489900.

Agenda

Voor alle genoemde data geldt Deo volente

zo 5 april 2020 Intrede van ds. P.D. den Haan, te Rijssen-West. Aanvang dienst: 09.30 uur. De dienst is uitsluitend toegankelijk voor een beperkt aantal personen die door de kerkenraad zijn geselecteerd en uitgenodigd.
ma 6 april 2020 Vergadering Classis Goes te Goes. Aanvang: 19.00 uur. Deze bijeenkomst wordt uitgesteld tot nader order.
wo 22 april 2020 Bidstond Particuliere Synode Zuid, te Tholen. Voorganger: ds. S. Maljaars. Aanvang: 19.30 uur. Deze bijeenkomst wordt uitgesteld tot nader order.
do 23 april 2020 Vergadering Particuliere Synode Zuid, te Goes. Aanvang: 09.30 uur. Deze bijeenkomst wordt uitgesteld tot nader order.
do 23 april 2020 Vergadering classis Kampen, te Kampen. Aanvang: 09.30 uur.
Alle agenda items